Przygotowanie:
By śledzie były zdatne do jakiejkolwiek obróbki, należy je odpowiednio spreparować by pozbyć się mocno słonego smaku którego nabyły od przebywania w solance zabezpieczającej ich świeżość. Tak więc zalewamy śledzie wodą, którą następnie po 15 minutach wymieniamy na świeżą. Proces powtarzamy kilkakrotnie, śledzie można moczyć od 2-4 h. Jeśli przetrzymamy je zbyt długo, będą się rozpadały i stracą częściowo smak- analogicznie jeśli nie spreparujemy ich odpowiednio utrzymają bardzo słony smak.
Śledzie w oleju:
By śledzie były zdatne do jakiejkolwiek obróbki, należy je odpowiednio spreparować by pozbyć się mocno słonego smaku którego nabyły od przebywania w solance zabezpieczającej ich świeżość. Tak więc zalewamy śledzie wodą, którą następnie po 15 minutach wymieniamy na świeżą. Proces powtarzamy kilkakrotnie, śledzie można moczyć od 2-4 h. Jeśli przetrzymamy je zbyt długo, będą się rozpadały i stracą częściowo smak- analogicznie jeśli nie spreparujemy ich odpowiednio utrzymają bardzo słony smak.
Śledzie w oleju:
- 0,5 kg Śledzi A'LA Matias (W Polsce brak niestety prawdziwego Matiasa)
- 3 duże dorodne cebule
- Olej rzepakowy
- Ocet
- Cytryna
- Pietruszka
- Ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w piórka lub krążki i blanszujemy je.
- Filety śledziowe kroimy każdy na trzy części, wrzucamy je do większego naczynia.
- Dodajemy zblanszowaną cebulę ziele angielskie, liść laurowy całość kropimy sokiem z cytryny oraz dodajemy dwie łyżki octu, całość zalewamy olejem. Dodajemy nać pietruszki(same liście). Doprawiamy pieprzem.
Śledź w sosie śmietanowo-musztardowym:
- 0,5 kg Śledzi A'LA Matias
- śmietana 18%
- majonez
- musztarda dijon
- czerwona papryka w proszku
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- Śledzie (filety) przecinamy na pół, umieszczamy w naczyniu.
- Do śmietany (250 ml) dodajemy trzy łyżki majonezu, 150ml musztardy mieszamy wraz z posiekanym szczypiorem, doprawiamy czerwoną papryką, pieprzem i szczyptą cynamonu.
- Zalewamy pocięte filety sosem.
Tatar ze śledzia:
- 2 filety śledziowe (jedna porcja)
- chrzan
- cytryna
- sól i pieprz
- Grzybki marynowane (rydze, podgrzybki, pieczarki itp)
- ogórek konserwowy
- cebula biała,czerwona.
Przygotowanie:
- Siekamy. Wszystko siekamy. Układamy na talerzu i posypujemy solą i pieprzem.
- To tatar, spodziewaliście się czegoś jeszcze?
Ogólnie złotą zasadą Tatara to im więcej dodatków tym lepiej. W śledziowym polecam zwłaszcza dużo chrzanu oraz rzeczy z zalew octowych.
A oto reszta zdjęć ze śledziowego stołu: