poniedziałek, 30 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo-kawowym z nutką śliwki węgierki

Polędwica, w skrócie najlepsza część mięsa, posiadająca zarówno walory smakowe jak i delikatność. Delikatność, czyli zepsuć je bardzo łatwo...

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa
  • powidło śliwkowe
  • wino czerwone, wytrawne
  • ostry sos chili
  • napar z kawy
  • czekolada kuchenna, gorzka
  • przyprawy
Przygotowanie:

  1. Na deskę do krojenia wysypujemy pieprz, rozmaryn, tymianek, cynamon obtaczamy w tych przyprawach polędwiczkę po czym wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie z oliwą. Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po obsmażeniu polędwicy wkładamy ją do piekarnika na około 5-6 minut.
  2. Podgrzewamy w małym garnku powidła, dosypujemy rozmaryn. Zalewamy winem, około 250 ml. (koniecznie czerwonym) i redukujemy aż widocznie wino zmniejszy swą objętość. Dolewamy 2-3 łyżki naparu z kawy, kilka kropel sosu chili (tylko nie Tabasco). Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 5 minut. Sos studzimy, do przestudzonego (ale nie zimnego) dodajemy czekoladę według uznania (ja dodałem około 2 kostki).
  3. Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika na deskę do krojenia, dajemy jej odpocząć około 5 minut, po czym dajemy ją znów do piekarnika na 2 minuty. Po tym czasie możemy podawać danie. 




czwartek, 26 marca 2015

Pierś z kaczki z purée z kalafiora, z pieczonym burakiem oraz frytkami z selera

Kaczka czyli najlepsze mięso jakie możemy natrafić w kategorii drobiu. Delikatna, soczysta i bardzo łatwa do zepsucia. Gdy ją przeciągniemy staje się gumowata i żylasta. Na szczęście my nie mamy zamiaru jej zepsuć...

Składniki:
  • Pierś z kaczki
  • Kalafior
  • 2-3 Buraki
  • Seler
  • Żurawina przetworzona
  • Mleko
  • Oliwa
  • Masło
  • Przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Kaczkę należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed obróbką termiczną. Nacinamy ją w karo, oraz solimy od strony tłuszczu. Myjemy buraki i selera, seler obieramy i kroimy w paski, burak zostaje w łupie. Przyprawiamy tymiankiem, pieprzem, rozmarynem oraz solimy, zalewamy oliwą i wrzucamy wszystko do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.
  2. Kalafior obieramy, zostawiamy kilka gałązek resztę wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem oraz dodajemy dwie łyżki masła. Ustawiamy na małym ogniu. Kaczkę kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu i na małym ogniu wytapiamy skórę przez około 10 minut. Po wytopieniu tłuszczu, dorzucamy na patelnie rozmaryn, tymianek oraz czosnek. Solimy i dodajemy pieprzu z drugiej strony kaczki, odwracamy i dokładnie obsmażamy z obu stron.
  3. Kalafior blendujemy z odrobiną mleka z gotowania. Puree nakładamy na talerz jako pierwsze przeciągamy by pokrywało talerz na płasko. Kaczkę odkładamy na około 3 minuty na deskę do krojenia. Z pozostałego tłuszczu robimy sos, dorzucamy żurawinę ze słoika i redukujemy przez około 3-4 minuty energicznie mieszając. Kaczkę kroimy na plastry grubości 1-2 cm, układamy na puree i polewamy sosem. Obok wykładamy seler, buraka obieramy ze skóry i kroimy w plastry które wykładamy na talerz. 





wtorek, 24 marca 2015

Makaron Soba z czerwonym pesto z suszonych pomidorów.

Makaron Soba produkowany jest z mąki gryczanej, dominuje on głównie w kuchni Japońskiej ale ostatnimi czasy podbija także rynki zachodnie. Jest wyrazisty, o smaku zdecydowanie głębszym niżeli makaron pszenny oraz jest zdecydowanie zdrowszy.

Składniki:

  • 500g filetu z kurczaka
  • suszone pomidory w zalewie z oliwy
  • nać pietruszki
  • świeży lubczyk i tymianek
  • pestki dyni, sezam
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • przyprawy
Przygotowanie:
  1. Filety kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę w woku. Solimy i pieprzymy, dodajemy trzy ząbki czosnku, świeżą gałązkę tymianku. Obsmażamy na złoto, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła oraz kilka kropel sosu sojowego.
  2. W tym samym czasie bierzemy słoiczek naszych pomidorów i połowę z niego (wraz z oliwą) blendujemy wraz z 2 ząbkami czosnku oraz dwiema łyżkami pietruszki oraz kilkoma listkami lubczyku. Pozostałe pomidory wrzucam do kurczaka i dosypujemy kilka pestek dyni. Po około 2 minutach wlewamy nasze czerwone pesto do całości i mieszamy.
  3. Dodajemy uwcześniej ugotowany makaron soba. Mieszamy dodajemy dwie łyżki wody z gotowanego makaronu oraz łyżkę masła. Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu po czym wykładamy na talerz posypując wszystko sezamem.