poniedziałek, 22 grudnia 2014

Śledzie

Dla wszystkich święta- zwłaszcza te Bożego Narodzenia- kojarzą się z karpiem jako główną rybią gwiazdą. Niewiele osób dostrzega jednak cichego drugoplanowego bohatera bez którego świąteczny stół- czy to wigilijny czy wielkanocny- byłby po prostu ubogi. Śledź, świetna przystawka, znakomite postne danie. Zrobione odpowiednio wcale nie muszą być ascetycznym posiłkiem. A zrobić można je na sto różnych sposobów. Klasycznie w zalewie octowej i oleju wraz z cebulą, bardziej zaawansowanie w sosie musztardowym lub podanego jako tatar albo tropikalnie w salsie chipotle. Miałem przyjemność próbować śledzia na słodko z buraczkami lub truskawkami. Sam postanowiłem zrobić naszego rybiego przyjaciela na trzy sposoby, a z czasem umieszczę kilka innych przepisów. Na początek klasycznie w oleju, w musztardzie oraz tatar śledziowy.

Przygotowanie:
By śledzie były zdatne do jakiejkolwiek obróbki, należy je odpowiednio spreparować by pozbyć się mocno słonego smaku którego nabyły od przebywania w solance zabezpieczającej ich świeżość. Tak więc zalewamy śledzie wodą, którą następnie po 15 minutach wymieniamy na świeżą. Proces powtarzamy kilkakrotnie, śledzie można moczyć od 2-4 h. Jeśli przetrzymamy je zbyt długo, będą się rozpadały i stracą częściowo smak- analogicznie jeśli nie spreparujemy ich odpowiednio utrzymają bardzo słony smak.

Śledzie w oleju:

  • 0,5 kg Śledzi A'LA Matias (W Polsce brak niestety prawdziwego Matiasa)
  • 3 duże dorodne cebule 
  • Olej rzepakowy
  • Ocet 
  • Cytryna 
  • Pietruszka
  • Ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotowanie:
  1. Cebule kroimy w piórka lub krążki i blanszujemy je.
  2. Filety śledziowe kroimy każdy na trzy części, wrzucamy je do większego naczynia.
  3. Dodajemy zblanszowaną cebulę ziele angielskie, liść laurowy całość kropimy sokiem z cytryny oraz dodajemy dwie łyżki octu, całość zalewamy olejem. Dodajemy nać pietruszki(same liście). Doprawiamy pieprzem.

Śledź w sosie śmietanowo-musztardowym:
  • 0,5 kg Śledzi A'LA Matias
  • śmietana 18%
  • majonez
  • musztarda dijon
  • czerwona papryka w proszku
  • szczypiorek.
Przygotowanie:
  1. Śledzie (filety) przecinamy na pół, umieszczamy w naczyniu.
  2. Do śmietany (250 ml) dodajemy trzy łyżki majonezu, 150ml musztardy mieszamy wraz z posiekanym szczypiorem, doprawiamy czerwoną papryką, pieprzem i szczyptą cynamonu.
  3. Zalewamy pocięte filety sosem.

Tatar ze śledzia:
  • 2 filety śledziowe (jedna porcja)
  • chrzan
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • Grzybki marynowane (rydze, podgrzybki, pieczarki itp)
  • ogórek konserwowy
  • cebula biała,czerwona.
Przygotowanie:
  1. Siekamy. Wszystko siekamy. Układamy na talerzu i posypujemy solą i pieprzem.
  2. To tatar, spodziewaliście się czegoś jeszcze?

Ogólnie złotą zasadą Tatara to im więcej dodatków tym lepiej. W śledziowym polecam zwłaszcza dużo chrzanu oraz rzeczy z zalew octowych. 

A oto reszta zdjęć ze śledziowego stołu:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz