Składniki:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 400g pomidorów z puszki
- płatki owsiane
- jajko
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- bulion
- przyprawy
- świeża bazylia, pietruszka
- tarty parmezan, mocarella
- Do mięsa dodajemy, sól, pieprz, pokrojoną bazylię i pietruszkę, pół posiekanej cebuli, jajko oraz dużą szczyptę cynamonu. Mieszamy razem, formujemy kulki, wrzucamy je na rozgrzaną oliwę na patelni, dokładnie obsmażamy z każdej strony. Na patelni wraz z kulkami, powinien znajdować się czosnek oraz tymianek, zaraz na końcu smażenia dodajemy masło.
- W rondlu obok jednocześnie na oliwie przysmażamy 2 posiekane ząbki czosnku, resztę posiekanej cebuli. Zezłacamy, i dodajemy posiekaną bazylię oraz pietruszkę (tej drugiej nie żałujemy), pozwalamy ziołom na chwile obsmażenia na tłuszczu i zaraz wlewamy pomidory z puszki wraz z ich sokiem. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy, około 15 minut. Wrzucamy doń nasze mięso i gotujemy 45 minut.
- W między czasie nastawiamy makaron, robimy go al dente. Ścieramy mozzarellę i parmezan, nakładamy makaron, sos, mięso całość posypujemy mozarellą i/lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz