Składniki:
- Polędwica wieprzowa
- powidło śliwkowe
- wino czerwone, wytrawne
- ostry sos chili
- napar z kawy
- czekolada kuchenna, gorzka
- przyprawy
Przygotowanie:
- Na deskę do krojenia wysypujemy pieprz, rozmaryn, tymianek, cynamon obtaczamy w tych przyprawach polędwiczkę po czym wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie z oliwą. Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po obsmażeniu polędwicy wkładamy ją do piekarnika na około 5-6 minut.
- Podgrzewamy w małym garnku powidła, dosypujemy rozmaryn. Zalewamy winem, około 250 ml. (koniecznie czerwonym) i redukujemy aż widocznie wino zmniejszy swą objętość. Dolewamy 2-3 łyżki naparu z kawy, kilka kropel sosu chili (tylko nie Tabasco). Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 5 minut. Sos studzimy, do przestudzonego (ale nie zimnego) dodajemy czekoladę według uznania (ja dodałem około 2 kostki).
- Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika na deskę do krojenia, dajemy jej odpocząć około 5 minut, po czym dajemy ją znów do piekarnika na 2 minuty. Po tym czasie możemy podawać danie.
smacznie wyglądają. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale i na pewno równie dobrze smakują:)
OdpowiedzUsuń