wtorek, 6 stycznia 2015

Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułami w sosie sojowym

Prosty i łatwy przepis dla każdego który lubi Azjatyckie smaki. W tym przypadku klasyczne połączenie kurczaka, brokuł oraz sosu sojowego. Pozycja która znajduje się w każdej ,,Chińskiej" restauracji teraz może zagościć na Twoim stole.

Składniki:

  • 500 g makaronu ryżowego
  • 1 dorodna pierś z kurczaka
  • pęczek broccolini lub pół brokuła
  • jajko
  • czosnek 
  • sos sojowy
  • limonka.
Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka i brokuł kroimy w cienkie paski długości do ok. 5cm. Obieramy czosnek, kroimy go w talarki.
  2. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy najpierw kurczaka, po 2 minutach czosnek, po kolejnych dwóch minutach brokuł. Zalewamy makaron ryżowy gorącą wodą. Na patelni doprawiamy wszystko pieprzem, czekamy aż kurczak ładnie zbrązowieje po czym dodajemy sos sojowy Wedle uznania ale uważamy żeby nie przesadzić. Po krótkiej chwili całość zrzucamy do miski.
  3. Patelnie czyścimy, dajemy trochę tłuszczu i wbijamy jedno (lub jeśli ktoś woli wyraźniejszy smak jajka to dwa) jajko. Rozbełtujemy tak jak na jajecznice, i gdy całość będzie na wpół ścięta dodajemy makaron. Dokładnie obtaczamy go w jajku, mieszamy i dodajemy mięso z brokułem. Znów dodajemy trochę sosu sojowego, trzymamy dosłownie minutę nad ogniem i podajemy.
  4. Już na talerzu kropimy małą ilością soku z limonki.





4 komentarze:

  1. a czy to jajko jest konieczne? to już któryś przepis w którym widzę zaraz obok makaronu ryżowego jajko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni Japońskiej to częsty zabieg, poprawia smak dosyć jałowego makaronu ryżowego. Również pasuje do dania. Jednak nie jest konieczne.

      Usuń
  2. 52 yr old Web Developer II Allene Bottinelli, hailing from Arborg enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Photography. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a McLaren F1. z tego zrodla

    OdpowiedzUsuń