środa, 14 stycznia 2015

Burrito-Taco de harina

Burrito, czyli smaki Meksyku. Kuchnia Meksykańska to jedna z moich ulubionych, pikantna wykorzystująca wiele dodatków i przede wszystkim bardzo mięsna. Istnym uosobieniem tych zalet jest Burrito potrawa prosta której stworzenie zajmie wam góra 30 minut. Ten czas zaowocuje niebem w gębie, a zważywszy na ilość chili- piekłem.


Składniki:

Farsz:

  • Puszka Fasoli Czerwonej
  • Puszka Pomidorów
  • Puszka Kukurydzy
  • 500 g mięsa Wołowego mielonego
  • papryka chili (ilość zależy tu od upodobań)
  • koncentrat pomidorowy
  • sos Worcester
  • czosnek, cebula  
  • przyprawy
Tortilla:
  • mąka kukurydziana 
  • mąka pszenna 
  • proszek do pieczenia 
  • woda/mleko
Sos ziołowy:
  • Serek homogenizowany naturalny
  • Majonez
  • Koperek
  • Ząbek Czosnek
  • Pieprz kajeński
  • Cebula szalotka 
  • Sól
Przygotowanie:

Farsz:
  1. Cebule kroimy w kostkę, siekamy czosnek i wrzucamy to na rozgrzaną patelnie z dwoma łyżkami oleju. Po chwili dorzucamy pokrojoną papryczkę chili. Smażymy aż cebulka ładnie zbrązowieje. 
  2. Dorzucamy mięso mielone,mieszamy i dokładnie rozdrabiamy. Dodajemy sól, smażymy dopóki mięso utraci różowy kolor, ok 10 minut. W przypadku gdyby podczas smażenia mięso puściło wodę, zbieramy ją chochlą i odlewamy. Dodajemy sporą ilość czerwonej papryki w proszku, kropimy sosem Worcester.
  3. Odsączamy kukurydze i fasolę,wrzucam do naszego mięsa i mieszamy. Po około 4  minutach dodajemy pomidory z puszki wraz z ich wodą. Dodajemy pieprz, szczyptę kurkumy, startą kolendrę. Całość gotujemy razem 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy sok z limonki.
Ciasto:
  1. Mieszamy w proporcji 1:1 mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy proszek do pieczenia, sól i czerwoną paprykę w proszku. Całość razem mieszamy i dodajemy mleka lub wody (mleko sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne)
  2. Ugniatamy razem do uzyskania konsystencji ciasta. Rozwałkowujemy 
  3. Przed podaniem wrzucamy na krótko na patelnie, po 30 sekund z każdej strony wystarczy.



Sos:
  1. Do 200 gr serka homogenizowanego dodajemy 2 łyżki majonezu. Szalotkę kroimy drobno, czosnek miażdżymy w prasce, koperek siekamy wsypujemy do podstawy.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem kajeńskim, kurkumą, mieszamy.


Podawać w asyście sałaty oraz warzyw- wedle uznania. Smacznego ;)




1 komentarz:

  1. O wow!!!
    Jestem zszkowana że takie genialne rzeczy robi facet! Przejrzałam kilka zdjęć z przepisami i wszystko wygląda bardzo apetycznie. Nie lubię mięsa a tu jestem zdziwiona, bo... jak przeglądam nawet takowe przepisy, to te dania zachęcają do spożycia:F Trafiłam tu dzięki artykułowi na deonie. Muszę przyznać że Twój przykład mnie zawstydził. Jęczę czego to mi nie brakuje żebym mogła żyć z pasją, a Ty nie skupiasz się na tym że nie masz ręki, tylko skupiasz się na życiu. Przez Ciebie czuje się marudą;P Dzięki wielkie za inspiracje, przez takich ludzi jak Ty czuje że muszę (nie, ja chce!) zacząć działać! Nie chcę żebyś odebrał to jako nietakt ale szczerze napiszę co myślę: widzę że problemem nie jest niepełnosprawność fizyczna, tylko niepełnosprawne serce. Ciekawie piszesz, fajne byłyby bardziej rozwinięte posty np. na temat tego co myślisz o specyfice danej kuchni.Aa, kasę na protezę przeleję jak dostanę wypłatę. Życzę Ci powodzenia no i żebyś zawsze miał odwagę szukać nadziei :)

    OdpowiedzUsuń