Składniki:
- 150 ml ketchupu
- 40 ml octu jabłkowego
- 100 g masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropel aromatu dymu wędzarniczego(zamiast tego może być wędzona czerwona papryka lub nawet widziałem użycie herbaty o aromacie wędzonym)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 papryki chili
- 1 cebula
- 100 g śliwek kalifornijskich
- 5 łyżek cukru
- woda.
Wykonanie:
- Cebulę, papryki oraz śliwki kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na gaz do garnka z roztopionym masłem i doprawiamy szczyptą soli by składniki puściły swe soki. Smażymy do zbrązowienia się cebulki i wtedy też zasypujemy to wszystko cukrem.
- Gdy cukier zaczyna się karmelizować dolewamy ocet jabłkowy, potem kolejno ketchup sos sojowy, przecier i dym wędzarniczy (kupiłem go w Krakowie w sklepie ,,Kuchnie świata" pod nazwą Smoked Hickory). Czekamy aż sos się zredukuje, cały czas mieszamy.
- Dolewamy wody i znowu redukujemy sos przyprawiając go wedle uznania. Jeśli lubimy kwaskowatość dodajemy więcej octu, pieprz Cayenne gdy lubimy ostrość etc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz