sobota, 6 grudnia 2014

Sos barbecue

Sos BBQ to jeden z podstawowych sosów stosowanych w kuchni. Jak sama nazwa wskazuje pasuje on najbardziej do dań grillowanych ale także świetnie odnajdzie się jako dodatek do mięs smażonych, frytek etc. Jest on połączeniem kilku smaków i tak na prawdę od nas zależy który będzie dominował-słodki, ostry czy może kwaśny.

Składniki:

  • 150 ml ketchupu 
  • 40 ml octu jabłkowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropel aromatu dymu wędzarniczego(zamiast tego może być wędzona czerwona papryka lub nawet widziałem użycie herbaty o aromacie wędzonym)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 papryki chili 
  • 1 cebula
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 5 łyżek cukru 
  • woda.


Wykonanie:


  1. Cebulę, papryki oraz śliwki kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na gaz do garnka z roztopionym masłem i doprawiamy szczyptą soli by składniki puściły swe soki. Smażymy do zbrązowienia się cebulki i wtedy też zasypujemy to wszystko cukrem. 
  2. Gdy cukier zaczyna się karmelizować dolewamy ocet jabłkowy, potem kolejno ketchup sos sojowy, przecier i dym wędzarniczy (kupiłem go w Krakowie w sklepie ,,Kuchnie świata" pod nazwą Smoked Hickory). Czekamy aż sos się zredukuje, cały czas mieszamy.
  3. Dolewamy wody i znowu redukujemy sos przyprawiając go wedle uznania. Jeśli lubimy kwaskowatość dodajemy więcej octu, pieprz Cayenne gdy lubimy ostrość etc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz