poniedziałek, 30 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo-kawowym z nutką śliwki węgierki

Polędwica, w skrócie najlepsza część mięsa, posiadająca zarówno walory smakowe jak i delikatność. Delikatność, czyli zepsuć je bardzo łatwo...

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa
  • powidło śliwkowe
  • wino czerwone, wytrawne
  • ostry sos chili
  • napar z kawy
  • czekolada kuchenna, gorzka
  • przyprawy
Przygotowanie:

  1. Na deskę do krojenia wysypujemy pieprz, rozmaryn, tymianek, cynamon obtaczamy w tych przyprawach polędwiczkę po czym wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie z oliwą. Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po obsmażeniu polędwicy wkładamy ją do piekarnika na około 5-6 minut.
  2. Podgrzewamy w małym garnku powidła, dosypujemy rozmaryn. Zalewamy winem, około 250 ml. (koniecznie czerwonym) i redukujemy aż widocznie wino zmniejszy swą objętość. Dolewamy 2-3 łyżki naparu z kawy, kilka kropel sosu chili (tylko nie Tabasco). Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 5 minut. Sos studzimy, do przestudzonego (ale nie zimnego) dodajemy czekoladę według uznania (ja dodałem około 2 kostki).
  3. Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika na deskę do krojenia, dajemy jej odpocząć około 5 minut, po czym dajemy ją znów do piekarnika na 2 minuty. Po tym czasie możemy podawać danie. 




2 komentarze:

  1. smacznie wyglądają. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale i na pewno równie dobrze smakują:)

    OdpowiedzUsuń