Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- suszone pomidory w zalewie z oliwy
- nać pietruszki
- świeży lubczyk i tymianek
- pestki dyni, sezam
- oliwa z oliwek
- masło
- przyprawy
Przygotowanie:
- Filety kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę w woku. Solimy i pieprzymy, dodajemy trzy ząbki czosnku, świeżą gałązkę tymianku. Obsmażamy na złoto, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła oraz kilka kropel sosu sojowego.
- W tym samym czasie bierzemy słoiczek naszych pomidorów i połowę z niego (wraz z oliwą) blendujemy wraz z 2 ząbkami czosnku oraz dwiema łyżkami pietruszki oraz kilkoma listkami lubczyku. Pozostałe pomidory wrzucam do kurczaka i dosypujemy kilka pestek dyni. Po około 2 minutach wlewamy nasze czerwone pesto do całości i mieszamy.
- Dodajemy uwcześniej ugotowany makaron soba. Mieszamy dodajemy dwie łyżki wody z gotowanego makaronu oraz łyżkę masła. Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu po czym wykładamy na talerz posypując wszystko sezamem.
mniaaam! pesto i soba! skradłeś me podniebienie!
OdpowiedzUsuń