wtorek, 24 marca 2015

Makaron Soba z czerwonym pesto z suszonych pomidorów.

Makaron Soba produkowany jest z mąki gryczanej, dominuje on głównie w kuchni Japońskiej ale ostatnimi czasy podbija także rynki zachodnie. Jest wyrazisty, o smaku zdecydowanie głębszym niżeli makaron pszenny oraz jest zdecydowanie zdrowszy.

Składniki:

  • 500g filetu z kurczaka
  • suszone pomidory w zalewie z oliwy
  • nać pietruszki
  • świeży lubczyk i tymianek
  • pestki dyni, sezam
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • przyprawy
Przygotowanie:
  1. Filety kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę w woku. Solimy i pieprzymy, dodajemy trzy ząbki czosnku, świeżą gałązkę tymianku. Obsmażamy na złoto, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła oraz kilka kropel sosu sojowego.
  2. W tym samym czasie bierzemy słoiczek naszych pomidorów i połowę z niego (wraz z oliwą) blendujemy wraz z 2 ząbkami czosnku oraz dwiema łyżkami pietruszki oraz kilkoma listkami lubczyku. Pozostałe pomidory wrzucam do kurczaka i dosypujemy kilka pestek dyni. Po około 2 minutach wlewamy nasze czerwone pesto do całości i mieszamy.
  3. Dodajemy uwcześniej ugotowany makaron soba. Mieszamy dodajemy dwie łyżki wody z gotowanego makaronu oraz łyżkę masła. Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu po czym wykładamy na talerz posypując wszystko sezamem.




1 komentarz: